Zżera nas chemia

Onkolodzy biją na alarm. Z roku na rok coraz więcej Polaków choruje i umiera na raka. W 2007 roku nowotwór może zaatakować nawet około 9 tysięcy mieszkańców Podkarpacia. Główny powód to przerażająco niezdrowe, pełne związków chemicznych jedzenie dostępne w sklepach – wskazują “Super Nowości”. – W ostatnich latach drastycznie wzrosła liczba chorych na nowotwory żołądka, jelita grubego i trzustki – nie ukrywa lek. med. Marek Wiśniowski z Oddziału Gastroenterologii w Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie. Ale nie tylko na ten oddział trafia coraz więcej chorych na raka. Podkarpacki Ośrodek Onkologii co roku przyjmuje od 10 do 20 proc. pacjentów więcej.

  • Tylko w listopadzie udzieliliśmy 3800 porad onkologicznych. To bardzo dużo – przyznaje Andrzej Mruk, specjalista onkologii klinicznej i medycyny paliatywnej w WSS w Rzeszowie, konsultant wojewódzki ds. medycyny paliatywnej.

W 2001 roku w województwie podkarpackim na nowotwory złośliwe zachorowało 5357 osób. W 2003 już 6305 kobiet i mężczyzn, a w 2007 roku na raka może zachorować w tym województwie nawet ponad 8,6 tysiąca osób. Na czołowym miejscu listy są nowotwory narządów trawiennych. Winowajcą tej przerażającej sytuacji jest przede wszystkim to, co jemy.

  • Do żywości dodaje się coraz więcej substancji chemicznych, które mają zapewnić trwałość mikrobiologiczną i chemiczną produktów. Wystarczy przekroić szynkę, żeby się o tym przekonać. Mieniąca się tęcza to znak, że mięso zawiera dużo konserwantów. Gdy na opakowaniu czytamy obco brzmiące symbole, np. E250 (azotyn sodu), traktujmy to jak ostrzeżenie – przestrzega Alicja Syrek, magister farmacji.

Aż trudno uwierzyć, co jeszcze pakują do produktów spożywczych producenci tylko po to, żeby uatrakcyjnić swój towar. Normą są barwniki, aromaty i konserwanty, ale produkty spożywcze mogą być też naszprycowane polepszaczami smaku i zapachu, substancjami spulchniającymi, emulgującymi, klarującymi, zagęszczającymi i słodzącymi. Mogą też zawierać rozpuszczalniki ekstrakcyjne, antyutleniacze, a nawet (o zgrozo!) detergenty.

  • Obecnie dopuszczonych do stosowania jest około 360 substancji, a jeszcze w 1998 roku było ich 179. Dlatego lepiej unikać produktów nienaturalnie kolorowych, o podejrzanie długim terminie przydatności do spożycia – tłumaczy Alicja Syrek.

Zdaniem lekarzy, taka chemiczna bomba to szok dla organizmu. Dostarczana dzień po dniu może prowadzić do nowotworów i to nie tylko układu pokarmowego. Toksyny zalegające w organizmie to zaproszenie dla raka.

Gromadzące się szkodliwe związki chemiczne powodują też choroby wątroby i nerek, przewodu pokarmowego, niewydolność krążenia, schorzenia płuc i oskrzeli. Mogą też wywołać postępujące uszkodzenie niektórych narządów wewnętrznych, w pierwszej kolejności wątroby i nerek i widoczne zmiany skórne. (PAP)

4.9/5 - (146 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH