Naukowcy z Purdue University opublikowali wyniki badań, w których wykazali, że dodanie do sałatki odpowiednio dobranego sosu pozytywnie wpływa na jej właściwości prozdrowotne.
Dressing powinien być na bazie tłuszczów jednonienasyconych, czyli np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Jego obecność umożliwia nam przyswojenie z warzyw i owoców większej ilości karotenoidów (czyli naturalnych przeciwutleniaczy i źródeł witaminy A). Pomniejszają one ryzyko powstawania raka, chorób układu krążenia czy zwyrodnienia tkanki żółtej.
Główny autor badania – Mario Ferruzzi tłumaczy, że: „jeżeli chcesz lepiej skorzystać z właściwości owoców i warzyw, powinieneś łączyć je we właściwy sposób z sosem na bazie tłuszczu. Przyrządzanie sałatki z beztłuszczowym sosem to redukcja kalorii, ale również utrata niektórych korzyści, które zapewnia spożycie warzyw”.
W trakcie badań, naukowcy testowali wchłanianie przez ludzi substancji odżywczych i witamin z sałatek z dressingami na bazie: masła (tłuszcze nasycone), oleju rzepakowego (tłuszcze jednonienasycone) oraz oleju sojowego (tłuszcze wielonienasycone). Sosy były również różnicowane pod względem ilości zastosowanego tłuszczu – 3 g, 8 g, 20 g.
Najlepszy okazał się być dressing na bazie oleju rzepakowego. Już przy trzech gramach pomagał przyswoić tyle substancji zdrowotnych, co inne tłuszcze przy większej ich ilości.
(Źródło PAP)
Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!
To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.
ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU
Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.