Co Polacy jedzą w pracy?

Według najnowszego badania „Co Polacy jedzą w pracy?”, jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiu godzin pracy je tylko jeden posiłek. Najczęściej jest nim drugie śniadanie w postaci kanapki, owoców lub słodyczy.

Z badania wyłania się obraz pracującego Polaka, który uważa, że odżywia się zdrowo (ponad 40 proc. respondentów). Jednak aż 32 proc. ankietowanych w ciągu całego dnia pracy zjada wyłącznie jeden posiłek. Biorąc pod uwagę średni czas pracy, oznacza to, że w ciągu ośmiu godzin dostarczamy naszemu organizmowi zaledwie jedną dawkę energii. Ponadto nasze menu jest dość monotonne i mało urozmaicone.

Średnio statystycznie jemy w pracy mniej niż dwa posiłki dziennie. Najczęściej jest to drugie śniadanie (73 proc. badanych). Połowa ankietowanych codziennie je kanapki, a kilka razy w tygodniu – świeże owoce, jogurty oraz słodycze i słodkie wypieki.

Co trzecia osoba deklaruje, że jada w pracy obiad/lunch. Znacznie rzadziej, bo zaledwie raz w miesiącu, sięgamy po bakalie, orzechy czy suszone owoce. Bardzo rzadko wybieramy dania gotowe zalewane wrzątkiem czy fast foody.

Wyniki badania „Co Polacy jedzą w pracy?” pokazują, że najczęściej posiłki do pracy przygotowujemy sobie w domu – jest to charakterystyczne zwłaszcza dla mieszkańców małych miast i osób powyżej 50. roku życia.

Osoby, które jadają posiłki w restauracjach, stołówkach czy firmowych kantynach, najczęściej wybierają z menu domowy obiad – klasyczne drugie danie. Chętnie sięgają także po zupę, pierogi i sałatki.

Połowa ankietowanych ze swojej diety w pracy najchętniej wyeliminowałaby słodycze, a 35 proc. całkowicie zrezygnowałoby z dań typu fast food i słonych przekąsek.

Ponadto 70 proc. uczestników badania „Co Polacy jedzą w pracy?” chciałoby mieć w pobliżu miejsca pracy restaurację ze zdrowym i smacznym jedzeniem.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowe odżywianie w pracy to istotny czynnik warunkujący efektywność pracowników – właściwe odżywianie może zwiększyć wydajność aż o 20 proc.

Badanie „Co Polacy jedzą w pracy?” przeprowadzono na przełomie maja i czerwca 2013 roku. Wykonała je pracownia badawcza IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services.

(Źródło: portalspozywczy.pl)

4.6/5 - (107 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH