Naturalne antydepresanty

Depresja to poważna choroba, której nie można lekceważyć, ale można jej zapobiegać.
W jaki sposób? Między innymi przez zmianę trybu życia oraz diety. Badania naukowe udowodniły, że słońce, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz czekolada mają działanie przeciwdepresyjnie. A są to środki powszechnie dostępne.

Antydepresyjne właściwości czekolady znane są już od dawna. Zawiera ona różne związki, które podnoszą poziom dopaminy, serotoniny, a także endorfin.
U pacjentów ze zdiagnozowaną depresją występuje obniżony poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zaobserwowano również korelację pomiędzy występowaniem depresji w danej populacji a spożywaną przez jej członków ilością ryb – tam, gdzie spożywa się więcej ryb, odnotowuje się mniejszą liczbę przypadków depresji. Przykładowo w Japonii, gdzie spożycie ryb i owoców morza w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca należy do najwyższych na świecie, na depresję choruje tylko 1 na 500 obywateli (...).
Tekst: Radosław Mitura