Back to top

Retinol – witamina młodości

Retinol to czynna postać witaminy A. Zastosowany w odpowiednim stężeniu i formule, która zapewnia jego stabilność, ma dobroczynny wpływ na skórę.

W dermatologii retinol znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, atopowej, trądzikowej oraz skóry starzejącej się, a także w przypadku fotostarzenia. Zalecany jest w leczeniu nadmiernego rogowacenia skóry, w łuszczycy, liszaju płaskim, trądziku różowatym, toczniu rumieniowatym, a nawet w niektórych przypadkach raka skóry.

Działanie

W preparatach leczniczych i kosmetycznych retinol występuje głównie w formie estru – palmitynianu. Dzięki licznym badaniom naukowym coraz częściej stosuje się czysty związek, który wykazuje silniejsze działanie niż jego pochodna.

Podstawową właściwością retinolu, wykorzystywaną w dermatologii, jest wpływ na prawidłowe formowanie komórek skóry, na ich podziały i dojrzewanie. Początkowo obserwuje się wyraźny wpływ retinolu na zewnętrzne warstwy naskórka, a dopiero przy dłuższym stosowaniu na głębsze warstwy skóry. Retinol redukuje zrogowaciały naskórek, powoduje wzrost produkcji białek skóry – elastyny i kolagenu oraz kwasu hialuronowego. Skóra staje się wygładzona, poprawia się jej struktura, elastyczność, koloryt oraz poziom jej nawilżenia. Kontury twarzy ulegają poprawie, zmniejsza się widoczność naczynek i cieni pod oczami.

Warto pamiętać, że stosując preparaty z retinolem na skórę suchą, początkowo może pojawić się uczucie przesuszenia, jednak w miarę dalszej kuracji poziom nawilżenia będzie znacząco wzrastał.

Zalety

Retinol w formie czystego związku często pojawia się w nowoczesnych kosmetykach. Preparaty te wykazują działanie przeciwzmarszczkowe, wygładzają i zmniejszają tzw. kurze łapki i zmarszczki mimiczne. Warto zaproponować je osobom, u których widać pierwsze oznaki starzenia się skóry. Osiągnięcie efektu redukującego zmarszczki wymaga długotrwałego, minimum dwunastomiesięcznego stosowania odpowiednich preparatów z retinolem w czystej postaci i stężeniu 0,05-0,1%.

Działanie regulujące wydzielanie łoju wykorzystywane jest u pacjentów z cerą trądzikową. Retinol zwęża pory, redukuje zmiany trądzikowe oraz pozapalne przebarwienia. Zmniejsza też skłonność do powstawania nowych wyprysków.

Retinol pomaga pozbyć się przebarwień. Dzięki oddziaływaniu na melanocyty oraz dzięki redukcji ilości melaniny rozjaśnia przebarwienia posłoneczne, hormonalne czy potrądzikowe. Efekt osiągany jest po około sześciomiesięcznej kuracji. Działa też przeciwzapalnie i ułatwia procesy gojenia.

Korzystne działanie retinolu na skórę jest szczególnie widoczne w przypadku skóry przedwcześnie starzejącej się z powodu zbyt intensywnego oddziaływania promieni słonecznych. Preparaty z retinolem rozjaśniają skórę, wybielają przebarwienia, wygładzają zmarszczki.