Olej ryżowy

Olej ryżowy

Otrzymuje się go z nasion ryżu, a konkretnie z otrąb ryżowych (łusek), czyli odpadów stanowiących około 8 proc. nieprzetworzonych ziaren. Olej ryżowy, bo o nim mowa, to jeden ze zdrowszych olejów – zawiera jedynie 15-20 proc. tłuszczu.

Olej ryżowy ma charakterystyczny zapach i żółtawy kolor. Ocenia się, że jest to jeden z bezpieczniejszych i zdrowszych olejów w przemyśle spożywczym, a przemawia za tym bardzo wiele argumentów.

Dobroczynne właściwości

Ten popularny zwłaszcza w krajach azjatyckich olej zawiera dużo witaminy E (nazywanej potocznie witaminą młodości), która odpowiada za gospodarkę wodną skóry, prawidłową mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych skóry właściwej, zmniejszenie wrażliwości na promieniowanie ultrafioletowe oraz skuteczność neutralizacji wolnych rodników. Chroni włókna kolagenu i elastyny, odmładza i regeneruje. W oleju ryżowym znajduje się także gamma oryzanol, który niszczy wolne rodniki, przyspiesza podziały komórek, powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych, a ponadto opóźnia procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium (działa jak hormon). Obecna w nim witamina B odgrywa kluczową rolę w procesie spalania tłuszczów. Fitosterole z kolei regulują gospodarkę wodną skóry – zapobiegają jej wysuszaniu. Kwasy omega-3 zawarte w tym oleju zmniejszają poziom triglicerydów we krwi, a co za tym idzie – ryzyko zawału serca.

Bardzo ważne z punktu widzenia jego właściwości kulinarnych jest to, że ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Potrawy smażone na tym oleju są mniej kaloryczne, ponieważ jest on mniej absorbowany niż inne oleje. Ma bardzo delikatny smak, nie zmienia smaku potraw, a jedynie nadaje im lekko orzechowy posmak. Jest pakowany próżniowo, co gwarantuje świeżość przez długi czas. Jako metodę ekstrakcji oleju stosuje się tłoczenie na zimno, co jest bardzo istotne, ponieważ większość olejów tłoczonych na ciepło traci swoje właściwości zdrowotne. Jest stosowany do sałatek, smażenia i pieczenia przez wielu cenionych szefów kuchni na całym świecie.

Walory kulinarne

Olej ryżowy stosowany jest w kuchniach różnych stron świata. Szczególnie ceniony jest w kuchni azjatyckiej – przede wszystkim w Chinach i Japonii, ale także np. włoskiej – idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju makaronów, risotto.

Można stosować go jako dodatek do sałatek, surówek czy też dań głównych. Oprócz tego sprawdza się w pieczeniu ciast i głębokim smażeniu. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do smażonych mięs, warzyw i owoców morza. Można na nim także smażyć chrupiące frytki lub talarki ziemniaczane. Olej ryżowy używany jest również do wyrobu margaryny. Jego wszechstronne zastosowanie w kuchni, połączone z dobroczynnym wpływem na zdrowie i niską kalorycznością, z pewnością zachęca do jego używania na co dzień.


Nie tylko w kuchni

Olej ryżowy często wchodzi w skład kosmetyków. Zawiera kwas oleinowy i linolowy, które zmiękczają i regenerują skórę, dlatego kosmetyki z olejem ryżowym poleca się do pielęgnacji skóry suchej oraz ze skłonnościami do przebarwień. Olej ryżowy stosuje się również w mydłach, ze względu na właściwości pielęgnacyjne i przeciwutleniające. Znajdziemy go także w olejkach do ciała i do masażu, a także kremach do twarzy i balsamach do ciała.

autor:
Katarzyna Pawłowska