Jak nauczyć małe dziecko właściwego jedzenia?


Jak przekonać je, że nowe pokarmy, tak różne od dotychczas poznanych, mogą być naprawdę smaczne? Przede wszystkim należy stopniowo zmniejszać ilość podawanych posiłków.

Prawidłowo, trzylatek powinien jeść 3 do 5 razy dziennie. Rodzice muszą wiedzieć że nie należy dziecka karmić na siłę. Wmuszanie jedzenia w malucha może wywołać jego gwałtowny sprzeciw, a w efekcie poważne problemy żywieniowe, z którymi przyjdzie się borykać przez wiele lat.

Przestawianie dziecka na jadłospis domowy nie jest takie proste. „Aby dziecko jak najszybciej i bez większych problemów zaakceptowało zmieniającą się dietę, rodzice powinni okazywać mu dużo wyrozumiałości, cierpliwości i tolerancji. Jednocześnie muszą postępować konsekwentnie. Nie można na przykład dać dziecku łyżeczki, żeby jadło samodzielnie, jeśli sobie nie za dobrze radzi” – pisze docent Janina Danuta Piotrowska-Jastrzębska, Kierownik Zakładu Propedeutyki Pediatrii Akademii Medycznej w Białymstoku, Członek Rady Naukowej Akademii Gerber.

Kalorie, białka, tłuszcze…
Zalecana ilość kalorii w diecie dziecka to 1100-1200 w drugim i 1200-1300 w trzecim roku życia. Tak zbilansowane jedzenie zapewnia odpowiednią dawkę energii dla naszego malucha. Jednym ze składników odżywczych, niezbędnych dla zachowania zdrowia i pełni sił jest białko, którego dzienne zapotrzebowanie dziecka wynosi 33-39 gramów, czyli około 12% dobowej liczby kalorii. Większość tych potrzeb, pokrywa białko zwierzęce. Każdy dwulatek powinien codziennie jeść mięso najlepiej gotowane lub pieczone. Bywają jednak sytuacje, kiedy trudno przekonać dziecko do zjedzenia kotleta. Można wtedy spróbować podać potrawy półmięsne np. warzywa lub naleśniki z nadzieniem mięsnym.

Doskonałym źródłem wysokowartościowego białka są też ryby. Najnowsze zalecenia dietetyczne mówią, że już we wczesnym dzieciństwie można je podawać. Trzeba jednak pilnować, aby pochodziły ze znanych i bezpiecznych źródeł. To prawda, że ryby mogą niekiedy wywoływać alergię, dlatego też po pierwszym takim posiłku należy bacznie obserwować reakcję organizmu dziecka. Bezpiecznie jest sięgnąć po środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dostępne w sklepach, lub gotować ryby w domu. Nadają się do tego: łosoś, makrela, dorsz, morszczuk i mintaj. Ryby te są bogate w wysokowartościowe białko oraz tak ważne dla organizmu pierwiastki jak jod, selen czy żelazo. Białka roślinne mają dużo mniejszą wartość odżywczą niż zwierzęce i dlatego powinny jedynie uzupełniać ich ilość w diecie malucha.

Kolejnym ważnym elementem posiłków dziecięcych są tłuszcze. Ich ilość powinna kształtować się pomiędzy 39 a 46 gramów, czyli ok. 32% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Aby zaspokoić te potrzeby, sięgnijmy po świeże masło i oleje roślinne, (sojowy, rzepakowy niskoerukowy) lub oliwę z oliwek. Należy też wystrzegać się margaryn, zawierają bowiem szkodliwe dla dzieci izomery „trans” kwasów tłuszczowych

Posiłki we wczesnym dzieciństwie powinny być bogate również w węglowodany. Zapewniają dziecku aż 56% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Zalecana ilość węglowodanów w diecie u dwulatków 154-168 gramów, a u trzylatków 168-182 gramy. Jednym z najważniejszych źródeł węglowodanów pozostaje nadal mleko i jego przetwory zawierające laktozę. W tym okresie należy stopniowo wprowadzać zboża, które są źródłem węglowodanów złożonych, czyli na talerzu mogą się pojawić makarony i pieczywo. Nie można też zapomnieć o warzywach i owocach zawierających ważne dla organizmu cukry proste. Jednak trzeba wystrzegać się takich warzyw jak szczaw, rabarbar czy szpinak, ponieważ negatywnie wpływają na przyswajanie wapnia w organizmie.

Na koniec pamiętajmy
„Przy karmieniu małego dziecka należy kierować się jego apetytem i aktywnością ruchową, co pozwoli uchronić je przed zaburzeniami odżywiania – zarówno niedożywieniem, jak i nadwagą czy otyłością…” – pisze docent Janina Danuta Piotrowska-Jastrzębska.

Jedzenie powinno stać się dla małego dziecka nie tylko drogą do zaspokojenia głodu, ale również przyjemnością. „Podczas posiłków należy zapewnić maluchowi spokój, stworzyć serdeczną atmosferę, która sprawi, że podawany pokarm zostanie zjedzony z radością” – podkreśla docent Janina Danuta Piotrowska-Jastrzębska.

4.9/5 - (330 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH