Co kryje w sobie żelowy miś? - witaminy dla dzieci

Co kryje w sobie  żelowy miś?

W aptekach można znaleźć wiele preparatów przeznaczonych dla najmłodszych pacjentów. Półki często zapełnione są syropami, tabletkami zawierającymi witaminy, lizakami na odporność, czy też żelkami – postacią leku najbardziej lubianą przez dzieci.

Żelki są najczęściej wybieranym przez małych pacjentów preparatem zawierającym witaminy. Zapewne wybór ten podyktowany jest kształtem, barwą i tym, że suplementy te przypominają słodycze. Rodzice natomiast – zadowoleni, że dziecko otrzyma porcję witamin (zwłaszcza jeśli nie chce jeść owoców) – chętnie kupują je swoim pociechom. Należałoby więc zadać sobie pytanie, czy kupować dziecku takie produkty, co one zawierają, oraz jak je stosować?

Wskazania i dawkowanie

Żelki, ze względu na zawartość podstawowych witamin i mikroelementów, mogą być podawane dzieciom w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju umysłowego. Związane jest to z obecnością w tych preparatach między innymi witamin: A, D3 oraz z grupy B. Producenci tego typu suplementów diety zwracają szczególną uwagę na to, że ich produkt powinien być stosowany przede wszystkim w okresie jesienno-
-zimowym oraz zimowo-wiosennym, kiedy istnieje zwiększone zapotrzebowanie na mikroelementy. Naturalne przeciwutleniacze – takie jak witamina E czy C – zawarte w żelkach, mają bowiem pozytywny wpływ na odporność organizmu dziecka.

Żelki mogą być podawane dzieciom od 4. roku życia. Rodzice powinni pamiętać, że nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki preparatu, podanej na opakowaniu. Ponadto istotne jest, aby środek ten nie zastępował zróżnicowanej diety – bogatej między innymi w owoce i warzywa – która jest tak ważna w okresie rozwoju dziecka.

Co zawierają żelki?

Żelki – oprócz witamin i minerałów – zawierają substancje pomocnicze, które nadają im odpowiedni kolor, kształt i smak. Przeanalizujmy więc, jakie substancje najczęściej kryje w sobie żelowy miś, i jaki mogą mieć one wpływ na zdrowie naszego dziecka.

  • Syrop glukozowy jest jednym z podstawowych składników żelków. To oczyszczony i zagęszczony roztwór cukrów prostych oraz niskocząsteczkowych wielocukrów, otrzymywany przez enzymatyczną hydrolizę skrobi. Stosowany jest przede wszystkim w przemyśle cukierniczym (między innymi do wyrobu żelków). Nadaje produktom subtelny, słodki smak, wpływa na ich trwałość oraz barwę, a także nadaje wyrabianej masie połysk i plastyczność. Uważa się, iż syrop glukozowy nie wpływa negatywnie na organizm człowieka.
  • Kwas cytrynowy jest substancją powszechnie wykorzystywaną w produkcji żelków. Używany jest jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Związek ten również nie należy do substancji szkodliwych dla ustroju człowieka.
  • Tartrazyna (E102) to barwnik produkowany głównie do celów spożywczych. Dopuszczalna dzienna dawka spożycia tego związku wynosi 7,5 mg na kilogram masy ciała. Przedawkowanie może spowodować reakcje alergiczne u dziecka. Dlatego tak ważne jest, aby przestrzegać sposobu dawkowania żelków zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu suplementu diety.
  • Żółcień pomarańczowa (E110) służy do barwienia żywności. Podobnie jak tartrazyna, może powodować pok­rzywkę, katar sienny i egzemę w wyniku przekroczenia dopuszczalnej dziennej dawki.
  • Czerwień koszenilowa A należy do czynników powodujących zwiększone uwalnianie histaminy w organizmie, dlatego też po przedawkowaniu może nasilać objawy astmy. Maksymalne dzienne spożycie tego barwnika wynosi 4 mg na kilogram masy ciała.
  • Błękit brylantowy (E133) to syntetyczny barwnik czerwonawo-niebieski. Zmieszany z tartrazyną, pozwala uzyskiwać różne odcienie zieleni. W wyniku przekroczenia zalecanej dawki, może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych u dzieci.

Konserwanty i sztuczne barwniki?

Na szczęście nie wszystkie preparaty w postaci żelków zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Niektórzy producenci dodają do swoich produktów naturalne barwniki, takie jak: skoncentrowany sok z czarnej marchwi, ekstrakt z papryki lub koncentrat soku z owoców bzu czarnego, które również nadają apetyczny kolor żelkom.

Czy podawać dzieciom żelki?

Żelki, ze względu na zawartość witamin i mikroelementów, mogą być podawane dzieciom w okresie zwiększonego zapotrzebowania na te składniki. Należy jednak pamiętać, że do prawidłowego rozwoju dziecka niezbędna jest również zróżnicowana dieta.

Istotne jest także to, by nie traktować żelków jako słodyczy, mimo iż zarówno kolor, jak i postać tych suplementów diety, mogą budzić takie skojarzenia. Pamiętajmy, że jest to produkt farmaceutyczny i bezwzględnie należy przestrzegać sposobu dawkowania, umieszczonego na opakowaniu. Barwniki zawarte w żelkach są dopuszczone do barwienia żywności oraz bezpieczne dla dzieci, o ile nie przekroczymy zalecanych dawek preparatu. Jedna żelka dziennie może stanowić doskonałe uzupełnienie diety dziecka w niezbędne witaminy oraz minerały, i być dla niego miłą nagrodą w ciągu dnia.

autor:
Anna Bitner